Huolenpitoa tarvitaan

Share |

Perjantai 31.3.2017 klo 8:47 - Anna Olkkonen


Kunta luo edellytyksiä yritystoiminnalle ja työpaikkakehitykselle. Kehitys turvaa elinvoiman ja asukkaiden huolenpidon. Ilman työtä ei ole toimeentuloa, kuntalaisia, veromaksajia eikä mahdollisuuksia pitää yllä vaikuttavia kuntapalveluja tarvitsijoille vauvasta vaariin.

Kuopion kolmesta vahvuudesta - metsä, maatalous ja matkailu – nousevat hyvät edellytykset uusien työpaikkojen syntymiselle. Teollisuuden kasvu luo mahdollisuuksia Kuopiolle. Finpulpin taloudelliset heijastusvaikutukset Kuopion seudulle ovat noin 1 miljardin luokkaa. Uusi tehdas työllistää paljon jo rakentamisvaiheessa.

Parasta kuopiolaiselle ja koko maakunnan elinkeinoelämälle ovat biotuotetehtaan mukanaan tuomat pysyvät työllistämisvaikutukset monille yrityksille logistiikasta lukuisiin palveluihin. Heijastusvaikutukset ovat todella merkittävät. Kyse on maakunnallekin elintärkeästä hankkeesta. Luotan tämän päivän tutkimukseen, tekniikkaan ja ammattilaisten osaamiseen ja siihen, että hanke toteutuu Kallavettä tärvelemättä.

Metsä on jatkuvasti uusiutuva luonnonvara. Sitä pitäisi hyödyntää enemmän myös matkailuvalttina. Ulkomaalaisille metsän, vesistöjen ja luonnon puhtaudesta, antimista, kauneudesta ja rauhasta maksaville matkailijoille tarvitaan entistä runsaampaa ympärivuotista palvelutarjontaa. Kuopiossa on luontomatkailussa paljon hyödyntämätöntä potentiaalia esimerkiksi Puijolla. Tahkon kehittäminen tukee vahvasti Kuopion kaupungin matkailullista imagoa.

Maatalous ja siihen liittyvät elinkeinot ovat merkittäviä työllistäjiä laajentuneessa Kuopiossa. Olemme Suomen suurin maidon ja lihan tuottaja. Maaseudulla, sen palveluilla ja infrastruktuurin toimivuudella on suuri taloudellinen merkitys. Niiden kehittäminen pitää näkyä vahvana kaupungin elinkeinopolitiikassa. 

Kaupunki ja muut julkiset työnantajat ovat merkittäviä työllistäjiä Kuopiossa. Ilman yrittäjiä ja yritystoimintaa ei kuitenkaan synny uusia työpaikkoja.  Elinkeinopolitiikka ja yritysyhteistyö ovat avainasemassa. Kaupungille on elintärkeää luoda hyvät toimintamahdollisuudet nykyiselle ja uudelle elinkeinoelämälle.

Ennakoiva ja tarpeisiin reagoiva kaavoitus luo edellytyksiä kehittyvälle yritystoiminnalle ja kaupungin kasvulle. Kaavoituksen on oltava toimivaa, nopeaa ja joustavaa. Savilahti ja Sorsasalo ovat hyviä esimerkkejä kaavoitusprosessin onnistumisista.

Työssäkäynnillä ja uusien työpaikkojen saamisella ei ole merkitystä vain yksittäisten ihmisten ja perheiden hyvinvoinnille ja elämän laadulle. Se näkyy myös kaupungin taloudessa. Kuopio on maksanut työmarkkinatuen kuntarahoitusosuutta lähes 12 miljoonaa euroa vuonna 2016 eli noin 1 milj €/kk.  Vain uudet työpaikat ja korkea työllisyys tuovat tähän helpotusta.

Työ tuo hyvinvointia, huolenpitoa ja terveyttä.

 

Avainsanat: tyopaikat, elikeinopolitiikka, hyvinvointi


Kommentit

31.3.2017 17:38  Mikko Paavola

Hyvä ja riittävän monipuolinen kirjoitus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini