Sujuvat koulutuspolut

Share |

Tiistai 14.3.2017 klo 12:20 - Anna Olkkonen


Vahva koulutusosaaminen on Kuopion kehittymisen perusta. Meillä on tarjolla erinomaiset elinikäisen oppimisen polut esiopetuksesta yliopistotutkintoon saakka ja täällä voi väitellä tohtoriksi useilla tieteenaloilla. Oppilaitoksemme valmistavat lukuisille eri aloille ammattinsa osaajia ja hyvinvoinnin tekijöitä.

Laadukas peruskoulutus luo oppimisen perustan ja opetuksen voimavaroista ja laadusta on pidettävä hyvää huolta. Esiopetus ja ensimmäisten perusopetuksen vuosien alakoulut on pystyttävä säilyttämään lähipalveluna. Yläkoululaisilla koulumatka voi jo olla pidempikin, mutta koulumatka-aikojen on pysyttävä lain sallimassa rajassa maaseudullakin.

Monipuolinen lukiokoulutus valmistaa vaativan oppimisen tielle. Kuopiossa on oltava lukiopaikkoja riittävästi, vaikka lukioverkkoa tiivistettäisiin. Kaikkia lukiopaikkoja ei tarvita kantakaupunkiin. Meidän maaseututaajamissa ja kylissä on jatkossakin nuoria, joiden siirtymistä toiselle asteelle lukioon tai ammatilliseen koulutukseen ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa huonoilla tai olemattomilla kulkuyhteyksillä. Yhteistyössä liikennöitsijöiden ja kaupungin kanssa löytyy varmasti toimivia reittiratkaisuja, joilla helpotetaan koulutuspaikkojen saavutettavuutta, sijaitsivat ne ydinkaupungissa tai maaseututaajamissa.

Savonia ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto ja Sakky ovat tuottavia ja vaikuttavia osaajien varmistajia ja niiden vetovoima nuorison keskuudessa on hyvä. Työelämäläheinen ammattikorkeakoulutus tukee elinkeinoelämän kasvua ja tuottaa yhdessä vahvan ammattikoulutuksen kanssa hyvinvoinnin tekijöitä. Yliopistokoulutus varmistaa alueen kehittymisen. Nämä ovat Kuopion tulevaisuuden takaajia ja näiden opinahjojen toimintaedellytyksistä kaupungin on omilla päätöksillään pidettävä hyvää huolta.  

Valtakunnallisestikin huomioitu Savilahti projekti on Kuopion kehittymisen kannalta tärkeimpiä edistettäviä hankkeita. Siinä rakennetaan kolmen koulutusasteen tiiviiseen yhteistyöhön perustuvia oppimisympäristöjä. Samalla alueelle on mahdollista rakentaa uusi asumisen, yrittämisen ja palvelujen kaupunginosa.  Näin astumme kohti ”Kampuskaupunkia” Saaristokaupungin jatkeena.

 

 

 

 

 

Avainsanat: koulutus, oppiminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini